Noll-vision: en topp eller flopp?

Jag har bestämt mig för att ha en noll-vision för konsumtion till jul. Det innebär att jag ska i största möjliga utsträckning konsumera ingenting alls. Kanske blir det som noll-visionen i trafiken? Bara tomma ord och en fin vision men man når aldrig målen. Aja, den här visionen kan jag ju verkligen påverka själv.

Bakgrunden är att det var lättare än jag trodde att inte köpa något alls. Utgångspunkten när jag började var att jag verkligen behövde 3000 kr för att konsumera till... något. Oklart vad. Som en säkertställan att mitt gamla liv inte var förlorat. Jag var inte riktigt helt med på filosofin och inte riktigt redo. Någon sade att det tar ungefär ett år att komma in i filosofin helt, vilket låter rätt vettigt. Men nu så här i början dealade jag med mig själv och beslutade att försöka spendera så lite som möjligt (fast jag ändå avsatt 3000 kr) för att se vad jag verkligen behövde göra avsteg på. Det har hittills inte varit någonting alls, helt klart över förväntan.

Den här månaden ser det ut som att jag spenderar runt 300 kr på övrig konsumtion, vilket ger mig 2500 kr kvar till sparandet extra nästa månad. När jag adderar det till mitt sparande kan jag lägga över 17500 kr över till Avanza, vilket ger mig en sparkvot på ungefär 65 %. Kan jag fortsätta så till jul har jag i runda slängar sparat 87 000 kr innan årsskiftet. Peppande att kunna boosta sparandet så här mycket tidigt i processen!

En reflektion som jag gjort är att det verkligen inte syns på utsidan. Nog skulle kollegor kunna uppmärksamma att jag tackar nej till torsdagspannkakorna och kör matlåda varje dag. Visst skulle de säga att jag köper en kaffe mindre. Men troligtvis kommer ingen att märka något. Jag deltar i jargongen att det är härligt med utlandssemester och åh vad man längtar efter en middag ute men jag vet inombords att det inte kommer att hända på ett bra tag. Som min lilla hemlighet.


Kommentarer

 1. Sedan december har jag börjat äta fler matlådor på jobbet. Från början två i veckan. Sedan flytten hemåt från Stockholm är det dagligen. Mina matlådor kostar under 7,40kr/portion. Jag räknade ut att det betyder att en månads lönelunchförmån kan tillgodose matlådor för ett helt arbetsår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grymt! Bra jobbat! Skönt att du kunde stegra också :)

   Radera
  2. 7,40kr per portion är fantastiskt!

   Jag är i grunden utbildad kock och har som filosofi att en portion ska bli två med tillägg av bönor - funkar fantastiskt rent ekonomiskt men blir lite tröttsamt smakmässigt.

   Vad innehåller dina lådor och hur varierar du dem?

   Min favorithobby (en av dem ;) ) är att gå på ica och konsum och titta på deras "kort datum" hylla och handla lite där och sedan improvisera med de produkter jag har hemma. Jag skapar således nya recept med hjälp av de rester som finns i kylen. Man blir förvånad över hur långt lagret faktiskt räcker.

   Radera
  3. Då kan du laga soppa på en spik med andra ord ;) Grymt.

   Jag och min sambo gör mycket vegetariska grytor, linser, bönor, tomatbaserade etc. Enkla pastarätter men mycket kryddor, vanlig fisk i ugn.. Försöker köra en av varje "sort" i veckan så att man får lite variation.

   Radera
 2. Måste säga att du är otroligt duktig med väldigt ambitiösa sparmål.

  Jag skulle vilja ha en nollvision - jag är på snubben nära att ha 600.000kr (decemberlönen inräknat) men då krävs det att jag drar åt svångremen.

  Jag har nyligen varit singel och sedan ett par månader träffat en kille som delar min filosofi om ekonomisk frihet genom investeringar men har starka åsikter om att "inte vara snål".

  Det påverkar mig, jag blir osäker, jag vacklar. Som det ser ut nu så kommer jag landa PRECIS på nollan om jag fortsätter hålla i tyglarna.

  Jag köper inte mkt kläder, när jag gör det är det från myrorna där man kan få en jättefin klänning för 45kr. Men när han är mer relaxed och äter ute så gör jag det med. Trodde inte att jag skulle påverkas så...

  Du har rätt i att det inte märks utifrån ex på jobbet, men de som bor och lever nära mig både märker OCH kommenterar på det. Jag har svårt att rättfärdiga mig, stå upp för att jag tjänar mer än dubbelt som medelsvensson och att jag konsumerar en bråkdel - eller ännu mindre än medelsvensson gör.

  Har du något bra förslag för att komma runt detta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för beröm! Jag kan känna igen mig i reaktionen som du beskriver att din nya kille har, för jag gillar inte heller snålhet! Man får vända på begreppet och säga "sparsamhet" eller "medvetenhet" istället och försöka sälja in det. Du får nog honom med på tåget med tiden!

   När det kommer till nära och kära är det nog bäst att säga som det är, att man vill vara sparsam och att man har ett mål man sparar mot. Jag har delat mitt mål med min närmsta väninna som i princip sade "You go girl! Jag tvivlar inte på att du kommer att lyckas!" Väldigt peppande reaktion, vill jag lova.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Vem är frihetsgudinnan?

Hur äter man för under 600 kr/vecka?

Frihetsgudinnans 10 budord