Cashback is king!

Är det här en guldgruva eller ett fall för lyxfällan? Det funderade jag på länge och väl innan jag började handla allt jag kunde med kreditkort. Det tog ungefär ett halvårs övertalning från min sambo innan jag vågade pröva. Bakgrunden var att jag och min sambo ville ha ett gemensamt konto med var sitt kort. Tidigare hade vi ett gemensamt konto på ICA-banken, men eftersom vi slutat handla på ICA fick vi aldrig någon bonus, vilket var trist.

Konceptet är att man kan handla med ett kreditkort och få en så kallad cashback, det vill säga en utbetalning av pengar i form av en check. Vilket belopp du får beror på hur mycket du har köpt för på ditt kort. Du får tillbaka en viss procent, vanligtvis 1 % av totalbeloppet. Sedan fungerar det som ett vanligt kreditkort, om du inte betalar tillbaka utnyttjad kredit blir du så klart straffad med hög ränta. Men om du sätter rutiner som hindrar det kan det bli en guldgruva för dig istället.

Jag var ganska skeptisk till kreditkortet från början.

"Tänk om jag GLÖMMER att betala?"
"Tänk om jag handlar för MER än jag har råd med och går MINUS varje månad?"
"Är det verkligen VÄRT för bara några kronor extra?"


Så här i efterhand tycker jag det var något förminskande att jag tvivlade på min självkontroll. Jag tänkte att den inte var bra nog för att handla på kredit och tanken på att ha lånade pengar skrämde mig. Sedan fungerar det inte så i praktiken, vilket min sambo pedagogiskt förklarade. Vi betalar aldrig på kredit, vi betalar med våra pengar, fast alltid med kreditkort. 

Det går till så här att vi har ett gemensamt konto med två kopplade kreditkort. Vi för över pengar med en vanlig bg-betalning varje månad i samband med att vi betalar alla räkningar. Det betyder att vi har månadens gemensamma budget att utnyttja innan vi börjar handla på kredit. Det var lite förvirrande i början eftersom det på kreditkortet står att man har "minus" när man har mer pengar att spendera än man har beviljad kredit, men snart vänjer man sig vid att tänka tvärtom. Vi handlar alltså allt gemensamt med kreditkortet: mat, hygienartiklar och gemensam konsumtion. Under månaden går vi in lite då och då och håller koll att vi följer budgeten (för annars straffar det sig nästa månad).

Vi får ut mellan 200-400 kr i cashback var tredje månad på det gemensamma kreditkortet. Vi ger oss mellan 800-1600 kr per år, vilket blir upp till 16 000 kr på 10 år. Inte illa för att byta kort, eller? Hittills har vi inte behövt betala en krona i ränta, utan vi har fått tillbaka runt 2000 kr.

För min egen konsumtion har jag självklart också ett annat kreditkort. Det ger cash points som använder på sommaren om vi ska flyga.

Vad tycker ni om att handla med kreditkort? Är det en guldgruva eller bara omständligt? Har ni självdisciplin nog?

Kommentarer

 1. Läste att Preem-kortet ska sänka sin bonus från 1% till 0,5% efter årsskiftet.
  Har själv använt Preem MasterCard i några år nu, men funderar på att se mig om efter alternativ, till förändringen träder i kraft.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra att veta! Tack! Det kanske är dags att byta då.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Vem är frihetsgudinnan?

Hur äter man för under 600 kr/vecka?

Frihetsgudinnans 10 budord