5 steg för att handla mat under 500 kronor per vecka

Den senaste tiden har jag och sambon tagit ganska stora kliv mot en bättre matbudget. Vi lägger ungefär 2200-2400 kr per månad på mat och hushåll, 2 personer, ca 26 måltider. Det är flera saker som gör att vi bättrat oss vilket jag tänkte kan vara kul att dela här idag!

Det första spartipset och det sämsta man kan göra för ekonomin är att småhandla på närbutiken. Det är givet att försöka ersätta mot veckohandling, både för att spara tid och pengar. För några år sedan gjorde vi handling peu à peu och matkostnaden rusade över 1000 kronor i veckan, minst. Nu har vi en princip att vi kan köpa mjölk på närbutiken, men inget annat. Så, första steget:

1. Handla inte på närbutiken utan åk till en stormarknad med billigare priser. (Och tro inte att Ica Maxi är ett bra val här, för det är det verkligen inte. Åk till något annat alternativ, typ Willys eller Lidl.)

Så, nu har vi klargjort det, att det är veckohandling vi pratar om här. Förra året lade vi ungefär 700-800 kronor om veckan på mat. Det kanske man kan tycka är rätt lite, men i min något vrickade sparvärld vill jag ju slimma det ytterligare utan att göra avkall på kvalitet. SÅ, felet vi gjorde då var att vi handlade för måndag-fredag, "vardagsmat", för att sedan handla till helgen på helgen. En riktig miss, eftersom det då vid helghandlingen alltid blev mer och dyrare än vi tänkt oss. Och ibland missade vi då att köpa chips, godis och annat gott vilket blev i närbutiken (=dyrt). Så det är andra steget:

2. Handla för hela veckan, inklusive helgen med extra snacks, godare helgmat m.m.

En till fallgrop är det där med disciplinen. Det är inte så lätt att alltid orka laga mat, inte heller är det så smart att man väljer att laga paj när man vet att man ska iväg på kvällen eller har haft en lång, jobbig konferens hela dagen. Det är viktigt att realistiskt planera maten så att det matchar måendet/aktiviteterna under veckan. Har man en dag då allt blir tight - köp då lite köttbullar till den dagen, eller planera en rätt dagen innan som ger några extra portioner. Om man planerar utifrån tiden det tar kan man då undvika att det blir "vi skiter i att laga ikväll, vi köper något färdigt istället".

3. Planera veckans mat utifrån hur livet ser ut just då avseende tid och energi.

Okej, men hur gör man planeringen rent praktiskt då för att hålla nere kostnaderna? Det räcker inte att åka till rätt butik, även på Lidl kan kostnaderna skena iväg om man kör kötträtter 7 dagar i veckan. Vi ser alltid till att blanda olika typer av rätter av olika pris i veckans meny. Studera kvittot då och då, tillslut får man en känsla av vad som är de dyraste köpen - lax, kyckling, zucchini, tomater (när det inte är högsäsong), högrev eller liknande gör att priset skenar. Se då till att inte ha så många rätter med dyra råvaror. Om du orkar - kolla vad som är säsong. Se till att ta några lite billigare kötträtter, t.ex. chorizo, salsicca eller liknande, för att hålla nere och lyxa till det med en högrevsgryta på helgen! Vi fördelar veckan med i princip varannan vegetarisk måltid.

4. Gör ett principiellt upplägg med variation för fördelat över veckan:

Måndag: Kötträtt
Tisdag: Vegetariskt
Onsdag: Fisk
Torsdag: Vegetariskt
Fredag: God fredagsrätt (fisk/kött)
Lördag: God lördagsrätt (fisk/kött)
Söndag: Vegetariskt

Perfekt, då har vi ett upplägg, en slags mall för inköpen. Så hur slimmar vi det nu ytterligare för att komma ner under 500 kr/vecka? Ja, en sätt är ju att planera maten utifrån rabatter i butikerna, det verkar många glada sparentusiaster göra. Det tycker jag ofta tar mer energi än vad det ger pengar. Ofta måste man då i själva butiken leta rabatter på kort datum och planera rätterna på plats. Det är svårt, så vi brukar inte kolla speciellt mycket på erbjudanden. Istället kollar vi vad vi faktiskt har hemma innan vi åker. Finns något i frysen från förra veckan? Ja, då ska vi äta det. Finns något i kylskåpet/skafferiet som snart blir dåligt? Ja men mango chutney-sås, det blir bra, då gör vi slut på burken. Morötter i kylen? Bra, då slipper vi köpa dyra tomater. Ni fattar, det kan vara rejält med saker hemma och plötsligt blev inköpslistan ganska kort. Smart för plånbok OCH ni slipper slänga mat. Är det något kvar i kylen som ni inte har på veckans meny, frys in. Sedan är det vettigt att inte köpa dyra halvfabrikat så klart, smaksätt crème fraichen själva, det är inte så svårt.

5. Planera veckan utifrån de råvaror ni har kvar hemma och laga från grunden.

Om man gjort ett bra jobb att äta vad som finns hemma har man det helt tomt i kyl, frys och skafferi vid veckan slut. För det lilla som finns kvar har man en plan där det inkluderas i nästkommande veckas mat.


Har ni fler spartips för att hålla nere kostnaderna? Dela gärna!

/Frihetsgudinnan

Kommentarer

  1. LÅNEBJUDANDE FRÅN "NOVELTY FINANCE INC"

    Hallå!!! Är du i behov av ett lån? Om ja, kommer jag att rekommendera dig att ansöka om ett lån genom Novelty Finance Inc.

    Jag heter Davina Claire, jag är finanschef för Novelty Finance och du kan ansöka om ett lån hos mitt företag och ha ett lån på ditt konto inom 24 till 48 timmar. Det har kommit till min kännedom att många människor har så svårt att få ett lån från sina lokala banker eller andra finansiella institutioner på grund av hög ränta, otillräckliga säkerheter, skuldkvot, låg kreditpoäng eller andra skäl.

    På NOVELTY FINANCE tillhandahåller vi finansieringslösningar. Vi erbjuder alla typer av lån (Personlån, Företagslån och många andra). Vi erbjuder flexibla och flera lånealternativ, inklusive säkrade och osäkrade lån, lång- och kortfristiga lån som är skräddarsydda för dina ekonomiska behov.

    För frågor/frågor? - Skicka ett mail till [noveltyfinances@gmail.com] eller ring / WhatsApp via: +447915601531]

    Vi strävar efter att göra lån enkelt, bekvämt och prisvärt.

    Vår tjänst är mycket snabb, pålitlig och pålitlig och du kan låna upp till 5 miljoner euro till en subventionerad ränta på 3 % per år. Vi är rätt företag att kontakta när du är i akut behov av ett lån.

    Inga fler väntetider eller stressiga bankbesök, vår tjänst är tillgänglig 24/7. Du kan ansöka om ett lån när som helst och var som helst på din egen bekväma plats med din telefon eller din bärbara dator, allt du behöver göra är att skicka oss din låneförfrågan via:
    E-post: (noveltyfinances@gmail.com)
    WhatsApp/ Telegram: +447915601531
    Telefon: +447915601531

    Vi är alltid glada över att ge ekonomiskt stöd.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur ska jag kunna bidra när jag inte längre lönearbetar?

Vem är frihetsgudinnan?