Ge presenter?

Kan man köpa presenter till andra på rea? Jovars, det tycker jag. Kan man köpa second hand till andra? Njaa... oavsett om grejen såg helt ny ut skulle kännas "oetiskt" men jag kan inte riktigt förklara varför. Skapa själv då? Ja, för de som vill spendera helgen vid symaskinen eller tavlan är det ett jättebra alternativ. Med perspektivet att ens tid är pengar så blir det en väldigt dyr present.

Går det att undvika presenter då? Det var min plan och det visade sig vara svårt. Jag stötte på patrull redan första riktiga sparmånaden. Jag köpte två presenter till min väninnas baby shower. Det blev en pekbok (179 kr) och en liten mössa (100 kr). Båda på rätt dyra butiker. Sen köpte jag ett kort (39 kr) för att det var sött och för att jag var i shopping-spree-mode. Några snedsteg så här i efterhand. Nästa gång bör jag nog budgetera innan och se till att kolla upp vad jag ska köpa. Jag tänker mig att jag borde kommit billigare undan.

Kanske kan jag klara mig resten av året och se presenten till väninnan som ett undantag? Nej, det största presentproblemet har jag framför mig och det är julen. I min familj envisas vi med att ge varandra (gärna dyra) presenter, trots att alla är vuxna. Tidigare har min julbudget sett ut som följande:

Vi är 12 personer. Med en budget på ungefär 300 kr per person blir det minst 7 presenter om jag köper "parpresenter". Ibland är det svårt att köpa "parpresenter" och därför blir det oftast några paket till. Säg att jag lägger runt 10 presenter á 300 kr, dvs. 3000 kr för julklappar per år.

Vi har ett barn i familjen som så klart ska få julklappar, men resten? Min julbudget skulle bli hela decembers konsumtion! Det är en enorm pengatjuv. Förra året lyfte jag det för diskussion och vi var oeniga och det slutade med sura miner. I år måste jag gå mot strömmen och låta de som blir sura vara sura. Om jag ska bli en frihetsgudinna måste julklapparna bort. 

Om jag lyckas eliminera julkonsumtionen borde jag endast ha små gå bort-presenter kvar att köpa, som en vinflaska till parmiddagen, en inflyttningspresent eller liknande. Dessa små presenter kan lätt bytas ut mot ett gäng småkakor om jag känner att jag verkligen måste ge bort något, men helst av allt skulle de utgå. 

Jag behöver tips - hur hanterar ni presentproblemet? Tips på billiga gå bort-presenter? I vilka sammanhang kan man skita i att ge?

Kommentarer

 1. Jag handlar som sagt både i second hand och på rea och det är inget fel alls med att ge sådana presenter, det är tanken som räknas! Som jag nämnde tidigare - jag vill vara delaktig socialt så jag köper presenter och jag ÄLSKAR julen - den är helig. Så jag har en specill plats för den i min budget - det som händer när man är sträng mot sig själv under en längre tid är att (i mitt fall) sänkt livskvalitet. Så jag väljer att fira, MEN och det är ett stort men - om man planerar så kan man komma undan mkt billigare. Det tar lite mer tid men it can be done!

  (jag ÄLSKAR paket) ha det i åtanke när du läser dett :). Alla har olika saker som ger en upplevd livskvalitet, fundera ut vad det är för dig som gör livet värt att leva (vin?) mm och lägg pengar på det. DEt är viktigt med belöningar om man ska orka i 10+ år.

  Hoppas allt går bra, och skriv tillbaka så lovar jag att svara.

  Kramar

  SvaraRadera
 2. Jeg foreslo for mine søsken å slutte med julegaver, men det ville de ikke bli med på. Et kompromiss ble at vi kjøper bare til én hver (men høyere beløp), og rullerer på hvem vi gir til hvert år. Kan anbefales! Så nå gir jeg bare to eller tre julegaver. Deilig! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett bra förslag! Jag har tagit upp det med familjen men tyvärr gick inte den varianten hem heller... :)

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Vem är frihetsgudinnan?

Hur äter man för under 600 kr/vecka?

Frihetsgudinnans 10 budord