Justerat fondutbud till november

Jag och min sambo har justerat fondutbudet den här helgen efter lite diskussioner här hemma. Det är svårt att bestämma huruvida vi ska ha fonder med högre avgift eller inte och vad vi egentligen har för regler. Det slutade med att vi bestämde att byta ut AMF Aktiefond Småbolag mot en annan småbolagsfond, Lannebo Europa Småbolag även om den har högre avgift.

Utöver priset så resonerade vi kring spridningen i utbudet (principen att korrelera så lite som möjligt mellan fonderna). Genom Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Swedbank Robur Ny teknik har vi svenskt innehav och så också genom AMF Aktiefond Småbolag. Byter vi ut den får vi istället större spridning till Europa kombinerat med att den historiskt har presterat mycket bättre. Fondförvaltarna har ett extremt bra track record. De förvaltade tidigare SEB Europa Småbolag, som slagit index under många år.

För att förtydliga så väljer vi alltså de tre bästa fonderna utifrån utbudet nedan. Om ni vill läsa mer om vår sparstrategi så kan ni göra det här.

Fond
Typ
Avgift
Indikator (MA10)
6 mån
Lannebo Europa Småbolag A SEK
Aktiefond
1.6
10.7%
16.18
Swedbank Robur Ny Teknik
Branschfond
1.25
8.9%
14.51
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Aktiefond
0.2
7.1%
9.4
Swedbank Robur Access Asien
Aktiefond
0.2
7%
7.17
IKC Fastighetsfond A
Branschfond
1
3.2%
4.92
AMF Aktiefond Småbolag
Aktiefond
0.6
2.6%
4.03
Spiltan Högräntefond
Räntefond
0.75
1.6%
2.56
iShares Comex Gold Trust (IAU)
ETF
-
2.9%
1.05
Spiltan Räntefond Sverige
Räntefond
0.1
0.5%
0.81
AMF Räntefond Lång
Räntefond
0.1
0.3%
0.06
SPP Aktiefond USA
Aktiefond
0.2
0.6%
-2.03
Swedbank Robur Medica
Branschfond
1.25
-2.5%
-6.26

Den nya fonden Lannebo Europa Småbolag ligger i topp, tillsammans med Swedbank Robur Ny Teknik och Spiltan Aktiefond Investmentbolag utifrån 6 månaders momentum. Ni ser resten av fonderna, en rätt stor variation på avgiften. Men eftersom vi enbart ligger i fonden när den har ett positivt momentum kan avgiften ändå vara acceptabel.

Så vi sitter still i båten med AMF Aktiefond Småbolag och inväntar den 25:e. Om det då fortfarande är Lannebo Europa Småbolag i topp blir det en ny tredjedel av portföljen och AMF Aktiefond Småbolag åker ut ur fondutbudet.

Ps. Ny layout på bloggen, jag är rätt nöjd. ds.

Kommentarer

 1. Hej. Trevlig blog. Är själv intresserad av fonder men äger bara aktier för tillfället. Hur får du/ni fram MA10 på fonderna?

  /Leva drömmen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack :) Vi har ett excelark med ett script som hämtar in värden på fonderna.

   Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Vem är frihetsgudinnan?

Hur äter man för under 600 kr/vecka?

Frihetsgudinnans 10 budord