Värdelöst efter en tvätt? Pris vs. kvalitet och hållbara kläder

Det här är ett ämne som retat mig länge. Det förtjänar en egen plats i sparvärlden för jag tror att det finns mycket pengar att spara. Det handlar om konsten att balansera pris och kvalitet på kläder. Speciellt toppar och underkläder, som i alla fall för mig kan variera från fina flera år till skit efter en tvätt. Oavsett butik är det lika svårt att veta. En t-shirt för 600 kronor kan lika gärna tappa formen efter en tvätt som den billiga från lågprisbutiken. Samma sak gäller billiga kläder som ibland är fantastiska.


Ska man köpa få saker av "god kvalitet" (hur vet jag det säkert?) eller köpa mindre slit-och-släng för att vara på den säkra sidan? Ett trick är ju att hålla sig till i princip samma plagg och variera färg. Hitta en butik, en kombination av sorts tyg och köra några färgvarianter. Det sättet passar ganska bra till mig 33-plagg-garderob (som jag fortfarande kör, yes!). En annan variant som jag kör rätt ofta är att kolla på tvättrådet. Är det 30 fintvätt och det står "forma efter tvätt", då blir det garanterat en flopp efter första tvätten. Jag hittade en lätt, pedagogisk, materialguide på en blogg som gav de baskunskaper jag tror jag behöver för att göra lite bättre val i butikerna. Hon har också en hel del tips på bra märken också, kan vara värt att kolla igenom. Plånboken och sparmålen tillåter inga snedsteg!

Sammanfattningsvis en mini-guide:
Bomull
Standard, ni vet. Bomull finns i femtioelva kvaliteter och det är svårt att veta vad man får. Om det blandas med syntetiska material håller det bättre. Behöver strykas, suger åt sig svett och är allmänt skönt att ha på sig. Har ett par t-shirts från MQ med 95% bomull och 5% elestan som hållit väldigt bra, så en kombo med lite syntet verkar vara en hit.

Polyester
Mer syntetiska tyger håller ofta formen bättre, som polyester. Efter en snabb koll i min garderob ser jag att mina jobbkläder är nästan alla i polyester. En snabb googling säger också att det inte är speciellt miljövänligt. På plussidan är dock att materialet är att det inte behöver strykas, tål tvätt i högre temperatur och håller länge. Nackdelen är att man blir varm för att det inte andas. Ett prisvärt val, helt klart!

Viskos
Köpt ett plagg som ser fruktansvärt ut efter tvätt? Ja, det var säkert viskos. Ett skönt, mjukt material som man ÄLSKAR i butiken, men sen krymper det minst 5% (eller mer...) och behöver dras, strykas och grejas för att det ska se snyggt ut igen. Här är ett exempel på ett viskosplagg från Vila som ser ut att bli fult direkt. Ett tips är att köpa för stort sade tjejen i butiken, pssssh. Fantastiskt fint fall men så opraktiskt.

Vad har ni för material i garderoben? Tänker ni på materialet? Och - har ni några tips på hållbara basplagg (gärna trosor)?

Kommentarer

  1. Jag använder trosor från Calida sedan sisådär 25 år (ja, inte exakt samma trosor, de är visserligen extremt hållbara men måste bytas ut då och då...). Modellen jag gillar är denna: https://www.miinto.se/p-366361-calida-slip-lycraspitze-2-pack?utm_source=Zanox&utm_medium=affiliate&zanpid=8825_1522691913_60f124b93d30c1c6d3eb26083b2bfbe0&awc=8825_1522691913_60f124b93d30c1c6d3eb26083b2bfbe0

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppla, länken är nog bruten... googla på Calida Lycraspitze så hittar du dem. Calida har även andra modeller som jag inte testat, men jag gissar att det är samma utmärkta kvalitet. Dyra trosor, men hållbara.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Vem är frihetsgudinnan?

Hur äter man för under 600 kr/vecka?

Frihetsgudinnans 10 budord