Så skuldsatt men ändå så rik

Här är ett tillägg till det här inlägget. Jag räknade uppenbarligen TOTALT fel och har faktiskt en positiv nettoförmögenhet. Humoristiskt. Jag erkänner, jag är ingen ekonom och inge vidare på matte heller.---

Portföljen växer och jag lyckas fortsätta spara, månad för månad. Jag räknade prognosen här om dagen och jag ser ut att hålla min uppskattning om ekonomisk frihet om ungefär 13 år. Guld och gröna skogar å sido, det är dags för transparens.

För ett halvår sedan gjorde jag en balansräkning efter inspiration från någon som gjorde motsvarande på Twitter. Det blev en total redovisning av min ekonomi med hänsyn till förmögenhet och skulder. Och det var jobbigt för det blev så konkret att jag nästan kunde ta på hur skuldsatt man blir med stora bostadslån. Det var inte något som var så inspirerande att dela så jag delade det inte. Men nu har jag landat i det och som ni ser i tabellen så är jag faktiskt på minus på totalen. Det tar enda fram till år 2020 innan jag börjar gå plus.

Som sagt är jag rätt skuldsatt med lägenhetslån i Stockholmsområdet. Jag har också studieskulder efter flera år med fullt CSN. Det är inte lika vackert och inte heller känns det lika sant när jag säger att portföljen snart når 350 000 kr och samtidigt totalen är jag nästan 500 000 kr minus. Det är nyttigt att se det här, om inte annat så ger det lite perspektiv på pengar. Inte heller posten Bostadsrätt under Tillgångar är något man kan räkna med, även om priserna så klart stigit i många år nu. Det motiverar en ännu mer att försöka balansera upp det här. Jag vill vara plus! För att känna sig riktigt fri, ska även den här kalkylen kännas säker.

Jag tror att det är fler som är i samma situation som jag. Kanske har ni inte tänkt på det eller visualiserat det så här? Så jag utmanar er läsare att göra en uträkning som visar er balans. Vågar ni dela den? 


Netto förmögenhet 1/3 2018
TillgångarBeloppSkulder och EKBelopp
Kontanter10krCSN223102kr
Privatkonto2000krBostadslån1243850kr
Sparkonto19300kr
Fonder335000kr
Bostadsrätt600000kr
Andra tillgångar30000krNetto-förmögenhet-480642kr
Summa tillgångar986310

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vem är frihetsgudinnan?

Hur äter man för under 600 kr/vecka?

Frihetsgudinnans 10 budord