Hur jag blev miljonär

Wow. 1 000 000 kr. På MITT Avanzakonto. Jag blev gladare än jag trodde. Fnissade, skuttade, ropade "iiiiihhhhh" när jag var själv i bilen och gjorde fistpumps till sambon. Jag är miljonär.

Hur gick det här till då? Efter min miljonärtweet med nästan 1000-likes (rekord, wow), tänkte jag att någon kanske skulle vilja läsa hur det blev så att jag fick miljonen innan jag fyllde 30 år.

Det hela började egentligen under 2012 när jag tagit min högskoleexamen. Den tiden är en parentes i min sparkarriär, men det var då jag började bli en vanlig småsparare. Jag bokade tid på Swedbanks kontor i Skanstull och sparrådgivaren sade till mitt stackars 22-åriga jag att det var en bra idé att spara 500 kronor per månad till pensionen, gärna i en Swedbank Robur-fond. Jag gick hem, berättade om sparplanen för sambon. Han tyckte det lät för lite (och en dålig fond) och övertygade mig om att jag ju inte behöver shoppa upp allt av min nya lön så att jag bara har 500 kronor kvar per månad. Säkert visade han någon ränta-på-ränta-graf som jag sedan glömde bort. Okej då, jag kom fram till att mellan 4000 kronor var ett bra sparande för mig. Jag skulle lägga 1000 kronor sparande till pensionen (planerat vid 65 års ålder), 2000 kr till ett "mellanlångt sparande" för ett framtida större köp av lägenhet eller bil, samt 1000 kronor till ett målsparande som jag kunde använda att konsumera om en kortare period.

Mitt småsparande fortsatte ganska stabilt några år framöver. Det pågick fram till en av de viktigaste somrarna i mitt liv, fem år senare. Vi spenderade en jäkla massa pengar på resor den sommaren. Hyrbil, hotell, upplevelser, mat och dryck. I augusti gick vi igenom finanserna och vi låg rätt mycket back. Sambon pratade om att vi kanske borde spara lite mer pengar (han hade nämnt det om och om igen under en längre period, men jag lyssnade med ett halvt öra). Okej, sade jag. Visa mig då hur sparkalkylen ser ut och hur det skulle påverka oss på sikt. Sedan satte vi oss ner och gick igenom grafer och möjligheten att bli ekonomiskt fri. Just då hade jag haft semester efter en hektisk, hemskt stressig jobb-vår och jag var mottaglig för drömmen om ekonomisk frihet. Va? Kan JAG blir ekonomiskt FRI, typ när jag fyller 40 år? Helt sjuk tanke, funkar det verkligen? Okej, sade jag, fortfarande något skeptisk, om du har rätt så blir vi ekonomiskt fria. Har du fel så har vi i alla fall rätt mycket pengar. Win win oavsett. Vi kör. Jag är på. Nu sparar vi. Sedan var det igång.

Resan vi började då har förändrat mig i grunden. Det kanske låter lite klyschigt, men jag menar det. I början gjorde vi budgetar, vände och vred på vad vi önskade konsumera kontra vad vi kunde "offra" och successivt blev vi duktigare på att slimma budgeten.  Jag ville egentligen köpa nya kläder och saker och jag undvek att gå till butiken för att kunna motstå frestelsen. Då och då blev det att vi köpte grejer ändå, åkte på resor och åt ute. Ibland höll vi budget, ibland inte. Klassiska spartips som "gör matlåda", "veckohandla", "semestra nära" är sådant vi applicerat. Med tiden har vi hittat vår balans och det har gjort att vi båda sparat väldigt mycket pengar.

Efter nästan 3 år är det ganska annorlunda och mycket lättare att spara. Jag vill inte köpa saker för jag har hittat ny motivation i att helt omvärdera mina materialistiska behov. Ska tilläggas att jag alltid sett mig själv som kapitalist och verkligen inte som miljökämpe. Men det är faktiskt så att jag behöver inget nytt. Jag vill inte ha något nytt. Vi kan inte fortsätta konsumera som vi gör och jag är stolt att jag omvärderat mitt sätt att se på detta. Mitt mål med ekonomisk frihet har hjälp mig på vägen att inse att det finns andra saker som är viktigare. Tid med familjen, tid att göra något nyttigt annat än lönearbete, tid att finnas där för andra som behöver det och att verka för en planet som håller för mina framtida barn. Ekonomisk frihet har för mig gått från att handla om pengar till att handla om något annat. Jag vill leva hållbart och välja vad jag ska göra med min tid, de båda går hand i hand med varandra. I samband med det har jag hittat dubbel motivation.

Så, nu är jag miljonär och det är fantastiskt. Innan ni vet ordet av kommer jag att vara ekonomiskt fri.


Kommentarer

  1. Roligt att läsa och gör en mer motiverad. När vår FL period är över i höst, då ska det sparas ordentligt 😄

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att höra! FL gör det så klart svårt att spara, vilket är heeeelt klart värt tänker jag. Satsa på hösten! :D

      Radera
  2. Vilken resa!

    Grattis Frihetsgudinnan och hoppas du firat med nått gott, varför inte citronvatten med is och lite mynta!

    Din berättelse påminner om min. Istället för rutinmässigt ogenomtänkt konsumerande till systematiskt genomtänkt investerande. Den här transformationen tar ofta tid och behöver landa in i ens livsfilosofi. Väl där är det med genuin glädje man exempelvis firar med citronvatten istället för champagne!

    Jag lägger till dig bland bloggar jag följer och det ska bli riktigt spännande att se din väg mot nästa miljon.

    Med vänlig hälsning,

    Atlas

    Atlasinvesto@gmail.com

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur ska jag kunna bidra när jag inte längre lönearbetar?

5 steg för att handla mat under 500 kronor per vecka

Vem är frihetsgudinnan?