Hörrni - visste ni att jag är en spargalning?

Då var det dags att bli lite personlig. Det är ju så mycket siffror och grafer och sådant där ute, men endast ett fåtal som öppnar upp. Jag tycker att det mest spännande med sparande är vad som händer inom en. Inom en och runt en, med vänner och familj. Någon kanske tycker att sparande begränsar en att umgås. Man tackar nej och isolerar sig. Vissa kanske skäms över att välja bort att spendera? Eller kanske är några stolta och visar upp att de gör miljön en tjänst i att inte konsumera? Det finns många sidor av det här, och jag tänkte dela mina tankar kring ämnet.

Jag har skämts lite över hur sparsam jag är. Det har inte varit något jag velat berätta och hittills har jag dolt det rätt bra genom att äta ute med vänner, prata shopping med mera. Men nu tog jag mod till mig och berättade om min plan att gå i pension för två av mina bästa väninnor. Det var på en tjejmiddag och de tappade bokstavligt talat hakan över siffran jag sparar varje månad. Vi är alla tre välbetalda akademiker, så det är inte bara jag i gänget som har möjligheten.

Vi började för första gången diskutera budget, sparande och börsen. De tröttnade rätt fort, men jag hann i alla fall ge dem några tips. Deras största problem, som jag känner igen från mig själv också från förr, är att de använder argumentet "unnar sig" för precis allt. Jag "unnar mig" en ny Playstation, finaste märket på kläderna till barnet, resan till Asien osv. osv. Vi har liksom inte riktigt kommit över det där att vi var studenter en gång och levde på några tusenlappar i månaden. Glädjen av att gå från det till tredubbla håller liksom i sig och man är värd allt. Värd också för att man spenderar hela dagarna med att kämpa ihop pengarna.

Hur som, de var imponerade av mig och framför allt det faktum att jag hade ett mål. "Du är grym, du kommer nå det", sade en av dem. Klart som fan att jag kommer, tänkte jag. Det är nästan omöjligt att inte nå målet att gå i pension tidigare om man kollar på siffrorna. Men det sade jag inte.

Mina närmaste familj då? Ja, jag har faktiskt berättat om mitt FIRE-mål för dem också. Inte mina syskon, men mina föräldrar. De är riktiga snåljåpar själva, så de blev mest överlyckliga över att "jag är såååå lik dem". Alltså, det är jag inte (fortfarande något av en tonåring i sinnet ibland, ursäkta). Okej, lite då. Det är friheten vi vill åt och har gemensamt. De kan nu spendera mycket av sin tid utomlands för att de gnetat och vänt på kronorna hela livet. Jag har alltid varit irriterad att jag inte fått chartersemester eller att vi alltid tagit med oss termoskaffe, men jag förstår nu. De har fått en enorm frihet. Om de behöver kapital så finns det. Om de behöver hjälpa sina barn ekonomiskt så går det. Det är en enorm fördel som kommer efter många års sparande.

Jag är stolt i alla fall. Stolt över att jag hittat ett mål som jag vill nå så starkt. Och stolt över att jag vågat berätta om det. Stolt över att spara.

Jag utmanar er som strävar efter FIRE där ute - vågar ni berätta?

Kommentarer

  1. Brorsorna vet, dock inte föräldrarna. De skulle väl ta det som med allt annat, en axelryckning. Finns inte mycket som får dem att reagera starkt. En del kollegor känner till bloggen så där har jag inga hemligheter. Å andra sidan sparar jag inte extremt mycket.

    SvaraRadera
  2. Hej Frihetsgudinnan!

    Kul inlägg och modigt av dig att berätta för nära och kära! Får du inte höra tjatet att det är "riskabelt", du kan "förlora allt", det är som "lotto". Att du har "råd" att bjuda på middagen, kaffet etc.? Grattis då har du väldigt bra vänner och familj :-).

    Min omgivning vet att jag sparar och investerar men inte hur mycket och det behöver de inte veta heller, då får de hitta till min blogg och lista ut att det är jag. Mina närmsta vänner skulle nog kunna lista ut det på bloggnamnet, tror jag :-). Det enda jag brukar säga är att jag sparar "några tusen i månaden".

    Min ena bror vet dock mer än de flesta då även han är aktieintresserad och var den som fick in mig på banan. Det enda mina föräldrar vet är hur mycket pengar jag har men inte hur de är allokerade och hur mycket jag nu sparar till börsen. Jag lyckades även med bedriften att få flickvännen att köpa avanzas fonder med autogiro varje månad även om hon är emot att investera, hon kan nog tacka mig senare när hon går i pension :-).

    Tack för läsningen och lycka till med din strävan mot F.I.R.E :D

    MVH Thoke
    thokesinvest.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Tack! Ja, jag har nog väldigt bra vänner och familj för ingen har sagt att det är riskabelt, onödigt eller liknande. Sen har jag ju valt att berätta för vissa och inte andra... kanske av just den anledningen.

      Kul med flickvännen, hon kommer verkligen tacka dig på sikt! Du får fortsätta tjata så kanske hon sparar ännu mer :) Det funkade på mig!

      Radera
  3. Fru, syster, mor, några kusiner, några få kollegor men i teorin inte särskilt viktigt att berätta, alla har olika mål i livet. Bättre att fokusera på en själv och sin familj. Såvida inte det kan inspirera andra men känns mest som att folk ej tror att det är möjligt eller ens våga kämpa för något som ekonomiskt självständighet och inte vara bunden i dagens "Rat Race". Ekonomiskt frihet kommer ge mig möjligheten att få fler fria tyglar att uppnå mina långsiktiga mål som kräver både energi och pengar.

    Tack för bra inlägg personligt är trevligt, alldeless för mycket siffror i ekonomi bloggar, föredrar det filosofiska. Tror att alla egentligen söker lycka, mening med livet snarare än ekonomisk frihet. Dock säkerligen många som har en relativt bra bild på hur livet skulle kunna se ut när friheten är uppnåd men kommer energin eller orken till allt det andra hinnas med? Tycker därför det är viktigt att ej glömma bort nuet och njuta samt uppleva det du vill göra i samband med sparandet går att kombinera båda även om 50-60% sparkvot ej ger samma effekt som 65-75% sparkvot. Däremot tror jag livskvaliten ökar något oehört mer vid lägre sparkvot men ändå tillräckligt att skapa en pengamaskin inom spannet 10-17år.

    Mvh Anonym-m

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Hur ska jag kunna bidra när jag inte längre lönearbetar?

5 steg för att handla mat under 500 kronor per vecka

Vem är frihetsgudinnan?